2012. március 26., hétfő

Kommédia, a jól fizető büfészak


 A kommunikáció és médiatudomány nevű szak, talán az egyik legtöbbet kritizált képzés és nem kétséges az sem, hogy ezt a szakot illetik legtöbbször a büfészak elnevezéssel.

A büfészak kifejezés jelentése, a képzés elsajátításának feleslegességét foglalja magába, vagyis, hogy a tanulók legkevésbé az oktatott anyag érdemlegessége és elsajátítása céljából járnak be az iskolába, mindinkább melegedni, beszélgetni és együtt ebédelni. Úgy gondolom, teljes mértékben ezt a feltevést nem lehet megcáfolni, de így több másik szak is kiérdemelhetné ezt a címet, hiszen mindenhol vannak gyengébb vagy unalmasabb órák. 
Persze, a dolog iskolafüggő is, hiszen van, ahol a kommunikáció és médiatudomány szak valóban csak felszínes tudás megszerzését teszi lehetővé és nem nyújt átfogó képet. Itt nem csak a média megismerése, az írás elsajátítása vagy a beszédkészség fejlesztése a cél, hanem az általános intelligencia fejlesztése, a naprakészség és a világ eseményeinek követése. Így találhatóak olyan tantárgyak is az órarendben, mint pénzügy, statisztika, szociológia, pszichológia, jog vagy gazdaságpolitika.     Egy ilyen irányú végzettség széles körben lehetőséget nyújthat az elhelyezkedéshez, csak nem szabad lemaradni. Az információ továbbra is nagy érték, és ha valaki későn szerez egy dologról tudomást, akkor nagyon lemaradhat. A KSH adatai szerint a legjobban fizető gazdasági ág változatlanul a pénzügyi és biztosítási tevékenység, de ezt 390.800 forintos átlagkeresettel a kommunikációs és információs ágazat követi. 
Ennek tudatában, úgy gondolom bárki hamar képes lesz túllépni a büfészak címkén és bátran nyitni a kommunikáció felé, de lássuk, hogyan állunk valójában friss diplomásként a nagyvilágban, mennyire van szükség pályakezdőként több éves tapasztalatra és mennyire játszik a protekció.

Nincsenek megjegyzések: