2012. április 1., vasárnap

Élethosszig tartó tanulás

A kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett alap diplomával sokfelé el lehet indulni, de a továbbképzés sosem árt. Mivel ez egy felkapott szak, így minél képzettebb vagy, minél szélesebb vagy specifikusabb tudással rendelkezel, annál nagyobb esélyed van a későbbiekben munkahelyet találni.

Az elhelyezkedési lehetőségekhez hasonlóan a mesterképzések közül is széles palettából választhatunk, így az eredetileg elvégzett szaktól némileg eltérve, szélsőségesebb irányba is indulhatunk. A mesterképzések alapvetően két csoportba sorolhatóak. Az egyik a teljes kreditértéket beszámítók, ahol a megszerzett oklevelet teljes mértékben elfogadják, míg a másik a kredit-elismeréses mesterképzés, ahol az oda jelentkezők nem rendelkeznek teljes kreditértékű oklevéllel így, csak további kreditek teljesítésével számíthatóak bele a mesterképzésbe. 

A kommunikáció és médiatudomány szakról a tipikus bölcsésztudományok közül, például a szociológiát, történelmet vagy anglisztikát választhatjuk. A médiához kapcsolódóan vizuális kultúratudományt, kutatási területekhez survey statisztikát, nyelvtudás felhasználásához pedig fordító- és tolmács-képzést. További, kommunikáció és médiatudományhoz kapcsolódó mesterképzéseket itt találhattok.
A szakirányú továbbképzésekre alap vagy mesterképzés után lehet jelentkezni. Ezek specifikus, a gazdaság gyors változásához alkalmazkodó képzések, amelyeket minden intézmény saját döntése szerint indít. Itt gyakorlatias és mélyebb tudást lehet szerezni a már eddig megszerezett tudás bővítéseképpen. Akinek nincs tervben a doktori, de az élethosszig tartó tanulás mellett teszi le a voksát, annak mindenképpen érdemes körbenéznie itt a szakirányú továbbképzések között.
Végezetül, ha úgy gondolnánk, hogy teljesen más területen is kipróbálnánk magunkat, pályát módosítanánk, vagy szimplán csak továbbtanulnánk, akkor választhatjuk az OKJ-s képzéseket is.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Jó gondolatmenet, és reális. Egyetértek a leírtakkal.
A kommunikációs szakmában, tényleg nem a papír számít!

Herczeg Zsófi írta...

Tömör, informatív és naprakész a bejegyzés!
Egy kérdés, hogy az OKJ szakok is beleszámítanak-e az államilag támogatott félévek számába, mert most hoztak egy rendeletet, miszerint minden OKJ-s képzés fizetős lesz. Ha valami fizetős, akkor elvileg nem számít bele a 12 államilag támogatottba... Vagy ezzel meg is válaszoltam magamnak a kérdést? =)
Köszi az infót!