2012. április 6., péntek

Mesterképzés külföldön

A továbbtanulás mindenképpen hasznos lépés az alap diploma megszerzése után, de ha egy itthoni mesterképzésnél többre vágyunk, akkor folytathatjuk tanulmányainkat külföldön is. Ez nem csak a tudásunk elmélyítésére szolgálhat, hanem nagyszerű tapasztalatszerzés és nyelvtanulási lehetőség is egyben.

Kezdetnek érdemes az Education Abroad nevű honlapon nézelődnünk, ahol a mesterképzésnél kategóriát és helyszínt is választhatunk. A média, kommunikáció és információ kategóriában majdnem 200 iskola között válogathatunk, de szűkítve a kategóriát (public relations) is 45 intézményt találhatunk. A legtöbb helyszín Európában található, jó pár Ausztráliában, néhány Amerikában és egy-egy Dél-Afrikában és Ázsiában. Az iskolákra kattintva egy hosszabb leírást találhatunk róluk és a lap alján a hivatalos honlapcímek is megtalálhatóak.
A legkedveltebb országok, az Erasmus programhoz hasonlóan, több 2011-es felmérés szerint; Németország, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Nagy-Britannia.[1][2]
A választásnál persze érdemes több dolgot is megfontolni. Elsősorban lényeges kérdés a nyelvtudásunk, hiszen az alapszint nem elég ahhoz, hogy a nyelvvel legyen a legkisebb gondunk. Emellett, a költségekre is érdemes figyelmet fordítanunk, hiszen egyes európai országokban a mindennapi élet jóval költségesebb, mint nálunk. Célszerű körbenézni a diákmunkák között is, mivel külföldi állampolgárként a diákmunka vállalása a legegyszerűbb. Persze, az oktatás színvonalának, a kollégiumnak vagy albérlet lehetőségeknek és a közlekedésnek sem árt utánanézni. Keressünk olyan oldalakat, ahol élménybeszámolókat olvashatunk az adott országban vagy iskolában eltöltött tanulmányokról és mindenképpen érdeklődjünk ismerőseinknél is, hiszen ezek a tapasztalatok segíthetik leginkább a döntésünket.


[1] http://tik.ektf.hu/vegzettek/1_eve_vegzettek_2011
[2] http://eduline.hu/felsooktatas/2011/8/11/20110811_erasmus_osztondij_diakok_szama

Nincsenek megjegyzések: